Interculturalitatea este un atribut pe care noi, bănățenii, îl păstrăm ca pe un dar de preț și care ne ridică deasupra altora.
Ușor de confundat cu pluralismul și cu multiculturalitatea, acest principiu are la bază recunoașterea reciprocă a valorilor de către oameni care se identifică cu grupuri socio-culturale diferite.
În acest context, la Liceul Teoretic „Sfinții Kiril și Metodii”, la Dudeștii Vechi, se încurajează, atât prin strategii educative clasice, cât și prin strategii alternative, cunoașterea culturilor de care aparțin membrii comunității noastre, alături de cunoașterea limbilor naționale ale acestora (bulgară, maghiară).
Această excursie la „Panteonul moților” (un loc cu încărăcătură sentimentală pentru români) a avut ca scop cunoașterea valorilor culturii române, cultivarea respectului pentru valorile culturale naționale și regionale.
Au fost vizitate: la Brad – Muzeul Aurului și Muzeul Etnografic, la Țebea – Panteonul moților (cu Gorunul lui Horea), la Baia de Criș – Casa – muzeu „Avram Iancu” și Biserica mănăstirii franciscane.
Această excursie face parte din planul de activități al Proiectului ROSE Dudeștii Vechi – „3,2,1 … Start spre viitor!” , finanțat de UMPFE (Ministerul Educației Naționale) prin acordul de grant AG 769 / II. Pe agenda acestui proiect care se implementează în perioada 2018-2021 se află și: activități educative remediale, consiliere psihopedagogică, colectiv sportiv, activități de dotare a școlii cu aparatură modernă.
Activitățile prevăzute la capitolul II.1 – Colocvii și excursii tematice – vor acoperi o paletă largă de aspecte cultural-științifice de pe harta țării noastre. Avem în plan, în periada 2019-2022 să vizităm case memoriale ale scriitorilor și oamenilor de cultură din Transilvania și Banat (români, maghiari, germani), centre de învățământ și cercetare (universități din Timișoara), situri arheologice (Sarmiszegetuza Regia), arii protejate („Grădina Zmeilor” de la Jibou), monumente istorice și monumente ale naturii. Pe scurt: ne propunem să îi conducem pe elevii noștri în locuri în care nu ar ajunge din propria inițiativă, unde vor lua contact cu aspecte care să îi scoată din banalul cotidian.
Filmul excursiei se poate viziona la adresa: https://youtu.be/GM9sD_qsxQc