Joi, 4 aprilie 2019, la Casa Tineretului din Timișoara, elevi din mai multe școli din județul nostrum s-au întâlnit, îndrumați de profesori și directori de școli, pentru a celebra coloritul viu al diversității etnoculturale și atașamentul pentru valorile identitare. Inițiator a fost Inspectoratul Școlar Județean Timiș, prin domnul inspector Ladislau Domolki.

A trimis o invitație și la Liceul din Dudeștii Vechi, invitație pe care conducerea școlii și dascălii au primit-o cu entuziasm. Rolul de coordonator, din partea școlii, pentru grupul de elevi i-a fost atribuit subsemnatului, Berceanu Iancu.

Proiectul judeţean de promovare a culturii şi a tradiţiilor timişene “TIMISIENSIS”, este cuprins pe C.A.E.J. 2018-2019, eveniment ce îşi propune implicarea elevilor de în cadrul unor activităţi educative variate, care au ca temă promovarea tradițiilor și a artei populare specifice etniilor județului Timiș.

În foaierul Casei Tineretului au fost instalate multe standuri cu obiecte tradiționale aparținând: șvabilor din Biled, românilor bănățeni din Margina, Ghiroda, etc.

Scena s-a deschis la ora 11. „Spărgătorii de gheață” au fost dansatorii bănățeni de la Șc. Gimnazială Voiteg. Au urmat, apoi, ucrainenii de la Știuca, șvabii din Biled coordonați de eternul Johann (Hansi) Müller.

Apoi au urmat bulgarii noștri de la Beșenova. Instructorul Pali Velciov și-a însoțit elevii și a avut plăcerea să vadă, încă o data, numele comunității sale scris pe o diplomă de acordare a premiului I.

 

La aceast eveniment ne-am întâlnit și cu bulgarii din Breștea, Denta și Deta, reuniți în ansamblul de dansuri bulgărești reprezentativ pentru Liceul Tehnologic „Sfântul Nicolae” din Deta. Menționăm faptul că această instituție a participat cu ansambluri de dans popular inspirat din tradiția mai multor etnii conlocuitoare: români, bulgari, sârbi, maghiari.

Este greu să povestești cele întâmplate la un spectacol și, presupun, că este și mai greu să stai și să asculți o poveste lungă despre un spectacol. Cel mai plăcut este să fii acolo și să urmărești. Ca atare, voi încheia, aici, relatarea mea și vă voi pune la dispoziție câteva material foto-video de la spectacol.

 

Napiši idin komentár

Váša komentar
Váštu ime