“CINE NU A INVATAT CEVA, N-O SA-L INVETE PE AL DOILEA!”

Pornind de la cuvintele, poetului si fabulistului Biernat din Lublin, unul dintre primii scriitori polonezi cunoscuti dupa nume si care a trait intre anii 1465-1529, cuvinte la fel de actuale ca si acum 500 de ani, va propun o scurta si rapida incursiune in viitorul nostru, al bulgarilor banateni.
In mod cert, in vreo 20-30 de ani, dintre cei ce sunt acum pe bancile scolii vor fi alesi aceia care vor invata si conduce comunitatea bulgara.
Pentru a ajunge insa niste lideri autentici, ar trebui ca, mai ales la aceasta varsta, sa fie sarguinciosi, sa caute cu ardoare si perseverenta compania cartilor, altfel spus, sa invete la modul serios. Cu toate ca suntem de acord asupra importantei invatarii, ne lovim de o problema majora: nu stim, nu reusim sa le inculcam acest principiu, cu atat mai mult cu cat “modelele de succes” actuale, promovate de mass-media au mai degraba legatura cu saloanele de chirurgie estetica decat cu scoala.
CE PUTEM FACE?
In primul rand am putea sa le prezentam niste persoane care au reusit sa razbeasca in viata, datorita invataturii, datorita seriozitatii, datorita transpiratiei, intr-un cuvant niste modele autentice.
Apoi, le-am putea fi mai mult timp alaturi, indrumandu-i, incurajandu-i si stimulandu-i.
Constient de importanta studiului, domnul Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara a ales sa isi doneze indemnizatia de deputat unui numar de patru elevi din judetul Timis, printre ei aflandu-se si un tanar din Dudestii Vechi. La semnarea contractului, Lucian Mario Vancea, care va primi, in acest an scolar 300 lei lunar, timp de 10 luni, a fost insotit de mama sa, primarul Bono Cucalan si directorul adjunct, Iancu Berceanu.
Noi, membri ai comunitatii bulgarilor din zona Karlsruhe, inspirati de gestul domnului Pirtea, am decis sa ne implicam in a-i ajuta pe elevi sa invete. Neavand deputati printre noi, (de cel al comunitatii bulgare … “no comment”) vom sprijini, pentru inceput un elev. Conditiilor initiale (medie semestriala minim 8, fara scaderea notei la purtare si sa nu inregistreze mai mult de 10 absente nemotivate/semestru) le-am mai adugat una: aceea de a fi activ si dpdv religios, considerand ca:
“TAMU DETU BOG GU HIMA, HIMA UD SATU,
A TAM DETU BOG GU NEMA, NEMA NISTU!”
Suntem constienti ca valoarea bursei nu satisface nevoile unui scolar, insa nadajduim ca exemplul nostru va fi urmat si de altii si astfel ii vom ajuta pe cat mai multi copii sa isi atinga potentialul.
Va invitam pe fiecare, acolo unde sunteti, atat cat puteti, sa faceti voluntariat, sa va implicati, fiindca doar asa mai putem spera intr-un viitor pentru comunitatea noastra!